Co to są zrębki wędzarnicze? Zrębki wędzarnicze są najczęściej stosowaną i łatwo dostępną opcją do gotowania wędzonego. Wykonane są z małych skrawków i wiórów drewnianych. Lekkie i łatwe w obsłudze, szybko się zapalają i palą, co czyni je idealnymi do wszelkiego rodzaju krótkich lub powolnych gotowania na grillu. W zależności od rodzaju potrawy, którą lubisz gotować, istnieje różnorodność lub mieszanka chipsów do palenia. Świetną rzeczą jest to, że możesz używać żetonów do palenia na wszelkiego rodzaju grillach z kapturem, bez względu na to, czy masz paliwo gazowe, czy węgiel drzewny.
Jakie są różne rodzaje zrębków wędzarniczych? Istnieje wiele różnych rodzajów drewna i mieszanek używanych do produkcji chipsów do wędzenia. Niektóre odmiany czipsów do palenia lepiej nadają się do różnych rodzajów gotowania. Rodzaj lub mieszanka frytek do palenia może mieć duży wpływ na smak. Zrębki wędzarnicze wykonane z mieszanki owoców i orzechów, takich jak jabłko, wiśnia, olcha, doskonale nadają się do gotowania kurczaka, wieprzowiny lub ryb. Te zrębki wydzielają łagodny dym z nutą słodyczy. Chipsy do palenia z hikory mają mocniejszy smak i są świetną opcją do grubszych kawałków czerwonych mięs lub wieprzowiny.
Ważną rzeczą do zapamiętania przy ich stosowaniu jest ich najpierw namoczenie. W przeciwnym razie wypalają się zbyt szybko, zanim mieli okazję dodać prawdziwy smak. Chodzi o to, aby najpierw zanurzyć je w misce z wodą na 30 minut. Dodatkowa wilgoć spowalnia czas palenia i może zwiększyć ilość wydzielanego dymu. Jeśli wolisz gotować przez dłuższy czas, być może będziesz musiał namoczyć wystarczającą ilość frytek, aby pozwolić na kilka doładowań. Możesz używać chipsów do palenia w grillach z kapturem lub czajniku.