Jeśli jesz sushi na Woli po raz pierwszy, dobrym pomysłem jest bycie z przyjaciółmi, którzy już są entuzjastami sushi. Inną opcją jest poproszenie szefa kuchni sushi o wskazówki, co i ile zamówić. Jako początkujący najlepiej jest zwolnić i przejść do cudownego świata sushi. Sushi na Woli jest przygotowywane tylko z garści składników, ale połączenie smaków, faktur i smaków jest niesamowite. Ponieważ sushi ewoluowało przez długą historię, dzisiejsze restauracje nieustannie wprowadzają innowacje i dodają nowe kombinacje, które są tak samo autentyczne jak tradycyjne sushi. Jest to część tego, co sprawia, że ta kuchnia jest tak interesująca.
Zacznij powoli, wybierając produkty, które są bardziej znane lub te, które są bardziej wygodne, dopóki nie przyzwyczaisz się do tekstur i smaków charakterystycznych dla sushi. Dobrze jest też przygotować się mentalnie. Jeśli napotkasz coś, czego nie lubisz, nie zmuszaj się. Sushi na Woli powinno być przyjemną nauką. Zostaw to i spróbuj czegoś innego.
Poniżej znajduje się kilka innych wskazówek, które mogą być pomocne przy pierwszym przyjęciu sushi. Spróbuj gotowanych potraw sushi. Nie wszystkie sushi w dzielnicy Wola są surowe. Węgorz (unagi i anago) zawsze podaje się gotowany, zwykle ze słodkim i pikantnym sosem. Bułki kalifornijskie mają awokado, ogórek i gotowane mięso kraba (zwane kamaboko lub surimi). Kalmary (ika) lub ośmiornice (ika) są podawane z grilla. Wiele restauracji serwuje także takie produkty, jak tempura (panierowane i smażone), makaron i zupy. Wybierz te sushi na początek składając zamówienie na na Warszawskiej Woli.